Bakterie oporne na bakteriofagi

23 marca 2007, 15:37

Naukowcom udało się znaleźć sposób na ochronę kultur bakterii wykorzystywanych do produkcji serów przed atakiem niszczących je wirusów. Odkrycie oznacza, że przemysł spożywczy będzie ponosił mniejsze straty, ponieważ rzadziej będzie się zdarzało, że mleko, które miało stać się serem, skończy jako zepsute mleko.



Gen pozwala odzyskać słuch

25 lutego 2010, 15:13

Amerykańscy naukowcy odkryli gen, którego wstrzyknięcie do ucha w ciągu 10 dni od ogłuszającego wydarzenia pozwala odzyskać zdolność słyszenia. Math1 umożliwia naprawę uszkodzonych komórek rzęsatych narządu Cortiego.


Barierę krew-mózg można naprawić

3 stycznia 2013, 10:43

Prace grupy uczonych z Queen Mary, University of London dają nadzieję, że w przyszłości możliwe będzie odbudowywanie bariery krew-mózg uszkodzonej przez choroby neurodegeneracyjne. Zadaniem tej bariery jest selektywne przepuszczanie wybranych molekuł z krwi do mógu


Czerniak złośliwy skóry

Zmodyfikowany wirus zatwierdzony do walki z nowotworem

30 października 2015, 20:07

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała firmie Amgen zgodę na sprzedaż lekarstwa Imlygic, którego składnikiem aktywnym jest wirus Talimogene laherparepvec (T-VEC)


Wirusy-wynalazcy

14 czerwca 2018, 11:58

Olbrzymie wirusy z rodziny Pandoraviridae mają wiele unikatowych cech. Wydaje się, że do tej listy można dopisać kolejną - bycie "fabrykami" nowych genów.


Osoby z COVID-19 są często zainfekowane innymi wirusami układu oddechowego

31 marca 2020, 08:55

Osoby cierpiące na COVID-19 są często zainfekowane również innymi wirusami wywołującymi objawy ze strony układu oddechowego, wynika z wstępnych analiz przeprowadzonych przez zespół profesora Iana Browna ze Stanford School of Medicine. Brown i jego koledzy stwierdzili, że aż w 20% przypadków COVID-19 występuje infekcja innymi wirusami atakującymi drogi oddechowe.


Mikrobiom jelitowy – charakterystyka, rola w organizmie, wykorzystanie w diagnostyce laboratoryjnej

25 maja 2023, 13:50

W przewodzie pokarmowym człowieka żyją tryliony mikroorganizmów, nazwanych zbiorczo mikrobiomem jelitowym. W jego skład wchodzą między innymi bakterie, wirusy, grzyby oraz organizmy eukariotyczne. Te mikroorganizmy stanowią ponad 50% wszystkich komórek organizmu ludzkiego, a ich łączna waga u osoby dorosłej wynosi około 2 kilogramów. Kwaśne środowisko, obecność żółci i soku trzustkowego, a także silna perystaltyka ograniczają możliwości kolonizacyjne w obrębie żołądka i jelita cienkiego, dlatego w tych fragmentach przewodu pokarmowego obecność mikroorganizmów jest stosunkowo niewielka.


"Drapieżny" wirus

7 sierpnia 2008, 11:30

Francuscy naukowcy odkryli wirusa należącego do zupełnie nowej grupy. Jest to pierwszy w historii wirus zdolny do atakowania innych wirusów i przejmowania fragmentów ich informacji genetycznej.


Sztuczne przeciwciała

Sztuczne przeciwciała do walki z rakiem

26 października 2010, 22:18

Ludzki system odpornościowy to świetny mechanizm. Zwykle sprawdza się doskonale, ale czasami zawodzi, gdy nie potrafi rozpoznać przeciwnika. Co wtedy zrobić? Ano, skonstruować sztuczny system odpornościowy, uważają naukowcy.


Papier z wirusami, oby o wirusowym zasięgu

16 grudnia 2013, 17:09

By zwiększyć świadomość społeczną narastającego problemu bezdomności w Wielkiej Brytanii, londyńska agencja WCRS rozpoczęła "The Wrap Up Project" i zaproponowała 3 wersje papieru do pakowania prezentów z podobiznami wirusów. Wybrano te, które najczęściej zagrażają śpiącym pod gołym niebem, w tym wywołujące przeziębienie rynowirusy, a także wirus grypy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy